T.:

 • Vannak-e eszményeink?
 • Komolyan vesszük-e eszményeinket?
 • Tanúságot teszünk-e eszményeinkről?

  Egy nyolc éves kislány írta le ezt az ars poeticát. Mosolygunk, gyerekesnek tartjuk. - Csak a stílusa miatt? Szégyellni való-e egy tizenévesnek, hogy vannak eszményei? Nem inkább azt kellene takargatnunk, hogy nincsenek?

  Semmilyen szél nem jó annak a vitorlásnak, amelyik nem tart valamilyen kikötő felé. Életünk is csak ilyen célok és eszmények vonzásában valósul; minél konkrétabbak, körvonalazottabbak, annál inkább bontakoztatnak. Hiányukban eltévedt körbe-körbe bolyongó hajóhoz hasonlít életünk.

  Nekünk Jézus állított eszményeket: gondosan elmondta és elénk élte azokat. A Lélek erejében mindnyájunk számára - személyre szólóan - kinyilatkoztatja: kinek-kinek melyik a Keskeny Út, amelyet járnia kell.

  Jézus komolyan vette azokat az értékeket, amelyeket Evangéliumában meghirdetett. - Halálosan komolyan... Életét tette rá!

  Vagyontárgyaink értékét az adja: mennyi fizettünk értük. Életes értékeink fokmérője: értük hozott-vállalt áldozatunk.

  Hiszünk-e változó világunkban a változatlan - örök - értékekben? Hogy amiért még tegnap életüket adták emberek, azért még holnap is érdemes?

  A keresztény élet: mártír - tanúskodó - élet. Az eszmények felé mozduló ember erőteret hoz létre maga körül: sugároz, vonz és magával sodor. Így vezetjük egymást a jézusi Úton haladva...

  Ha a búzamag nem hal meg... Ha nem hasadunk...

  A siker titka nem az én kibontakozása, hanem hogy eszményeink megvalósulnak. S milyen jól elrendezett az egész: eszményeim megvalósulásában teljesedem ki én is!


  dugo@szepi.hu