1. Nem örökölhető. Ismerek tisztteletreméltó apákat és anyákat, akik teljesen immunisak, érzéketlenek iránta, gyermekeiknél azonban előtör a bacilus. Néha már 8 éves gyermekeket is megfertőz. Van, aki a serdülőkorral kigyógyul a fertőzésből, évekig immunis marad, de aztán újból megkapja a betegséget. Állítólag még püspökök és közéleti személyíségek is megfertőződhetnek.

A Világegészségügyi Szervezet még nem tisztázta, mennyire veszélyes ez a fertőzés. Bizonyos kormányok azonban rendkívül veszélyesnek tartják, különösen a latinamerikai és keleti országokban.

2. Többnyire lappangó előstádium előzi meg a betegséget. Az emberek ekkor nyugtalanná válnak, és önmagukkal többé már nem elégedettek. Úgy érzik: képtelenség, hogy a mindennapi életem, perspektivátlan életem létezzék csupán. Ez nem lehet a minden ... -gy kezdik, s aztán furcsa kérdéseket tesznek föl.

Előrehaladottabb állapotban a fertőzöttek a magatartásukat is megváltoztatják. Néha oly radikálisan, hogy környezetük már nem is tartja őket normálisnak. Neurológusok megvizsgálták némely fertőzött agyáram-minőségét, de nem tapasztaltak eltérést a normális emberekhez képes.

3. A betegség terjedése - a jelentések szerint - közvetlen fertőzéssel történik. Olyan emberek terjeszthetik a bacilust, akik maguk is fertőzöttek.


dugo@szepi.hu