Önmegtartóztatóan - tisztán - miért?

A házasság tisztasága

25 érv a házasság előtti tisztaság mellett

 1. Nem kell, hogy félelmeid legyenek, hogy AIDS-et (gyógyíthatatlan) vagy más nemi betegségeket szerzel.
 2. Nem kell óvszerekkel foglalkoznod ill. aggodalmaskodnod, hogy emiatt később nem lehet gyermeked. Sok lány (ill. fiatalember) számára nem világos, hogy a pirulának, a spirálnak és a többi óvszernek milyen káros hatásai vannak.
 3. Nem kell az embernek közben aggodalmas éjszakákat eltöltenie, hogy akarata ellenére terhes, ill. apa lesz.
 4. Ha a babára igent mondasz, ez is a ,,szabadságod'' - amire ma oly kényesek ma az emberek - korlátozásához vezet.
 5. Ha a babára nemet mondasz, ez magzatelhajtást jelent. Még ha azt is gondolnád, hogy ez téged hidegen hagy, utána egy nagy seb marad benned (abortusz utáni szindróma).
 6. Az önmegtartóztatás tulajdonképpen egy életforma: az ember megtanulja, hogy nem megy el mindenüvé, ahová kedve tartja, ahogyan hangulata tereli. Ennek jó hatásai lesznek egész életedre és arra a feladatra, amit el kell látnod.
 7. A tisztaság (a test, a szív és a hit tisztasága) elfordul a ma bevett egocentrikus életfelfogástól, amely így szól: ,,a fő az, hogy jól érezzem magam, hogy kielégült legyek''. Megtanulod pillanatnyi kívánságaidat háttérbe helyezni partnered javára.
 8. Az a képesség, hogy önmegtartóztatóak legyünk, megkülönböztet minket az állatoktól. Van lelkünk, és egy nagy ajándékunk: az értelmünk, amely segít minket abban, hogy ösztöneinket irányítani tudjuk.
 9. Partnereddel szemben figyelmes leszel, és tisztelettel közelítesz hozzá és testéhez. Ő érzi, hogy különleges személy számodra. Segítesz neki, hogy többre becsülje magát. Ő olyan lesz számodra, mint egy szent föld, amelyen az ember, Mózes példájára, tisztelettel leoldja saruit.
 10. A szüzesség értékes adottság, Isten egyszeri ajándéka. Túl értékes ahhoz, hogy az ember csak úgy ide-oda dobálja, játsszon vele. Büszke lehetsz rá!
 11. Ezt az ajándékot leendő férjednek/feleségednek kell ajándékoznod. Annak számára őrzöd meg magad, akit egész életed folyamán majd teljes szívből szeretni fogsz.
 12. Megspórolod a sok sebesülést, amely akkor érne, ha nem neki adnád át teljesen magad.
 13. Vagy kölcsönbaba akarsz lenni, akit az emberek kedvük szerint kipróbálnak?
 14. Az által a beállítottság által, hogy ,,a szex várhat'', az ember automatikusan jobban oda tud figyelni a szerelem érzésére, alaposabban meg tudja azt vizsgálni. Könnyebben felteheti magában a kérdést, hogy vajon érdemes-e azzal, akibe most szerelmes vagyok, mélyebb kapcsolatra lépni.
 15. Egyúttal megtanulod kapcsolatodat egy valódi fundamentumra felépíteni.
 16. Mert: több időd marad a beszélgetésre, közös tevékenységekre... mindezek fontosabbá lesznek számodra, mint a szex.
 17. A kölcsönös figyelemnek, megbecsülésnek ezen a fundamentumán egy gyengéd, szeretetteljes kapcsolatot alakíthattok ki egymással.
 18. Mialatt megtanulsz az önmegtartóztatással helyesen élni, leendő házasságod szempontjából is elsajátítasz néhány fontos magatartást: 1. El tudsz tekinteni önmagadtól, hiszen szexuális igényeitek nem lesznek soha sem teljesen azonosak; 2. ez egy nemi harmóniához vezet, és 3. a természetes születésszabályozás dolgaiban sokkal könnyebben boldogultok.
 19. Egy nagyon fontos pont az is, hogy egy tiszta kapcsolat által sokkal nyitottabbak vagytok Isten felé. Egyébként minden csak a szexre kezd koncentrálódni, különösen, ha az ember még fiatal.
 20. Isten, az Egyház és a Szentírás elgondolása szerint a szexuális kapcsolatnak a házasságban van a helye. Ez nem csupán egy parancs, hanem Teremtőnknek egy szeretetterve, aki a legjobban tudja, hogy mi a jó számunkra.
 21. A Katekizmus 2347 pontja: A tisztaság a barátságban bontakozik ki. A tisztaság halhatatlanságot ígér... (olvasd tovább a tisztaság céljaira vonatkozó csodálatos részeket a Katekizmusból!)
 22. 1Kor 6,18-19: ,,Kerüljétek az erkölcstelenséget! Minden bűn, amelyet az ember elkövet, a testén kívül van, de a kicsapongó a tulajdon teste ellen vét. Nem tudjátok, hogy testetek a bennetek lakó Szentlélek temploma, akit Istentől kaptatok? Nem tudjátok, hogy nem vagytok a magatokéi?''
 23. A nemi erkölcstelenség súlyos bűn. Mert (a Katekizmus szerint), egy durva támadás az ember méltósága ellen, és maga ellen az emberi nemiség ellen is, amely természeténél fogva egyrészt a házastársak javára, másrészt gyermekek nemzésére és felnevelésére rendeltetett.
 24. Ne feledd, hogy a házasságon kívüli nemi kapcsolatban, nemcsak magad ellen vétesz, hanem egy másik embert is bűnre és egy nehezen visszafordítható lépésre vezetsz. De mégis mindig megvan a lehetősége egy új kezdetnek: Isten kitárt karokkal vár rád - ha bánatot tartasz, és kész vagy életedet megváltoztatni (A bűnbánat szentsége - szentgyónás)
 25. Az önmegtartóztatás, csak a Jézus Krisztusba vetett élő hitből élhető, csak akkor van igazán értelme. ,,Aki ismeri és teljesíti parancsaimat, az szeret engem. Aki szeret engem, azt Atyám is szeretni fogja. Én is szeretni fogom, és kinyilatkoztatom magam neki.'' (Jn 14,21)

Folytasd tovább, egészítsd ki a listát!

Forrás: Az Ewig Monatsmagasin 2000/5-6. száma alapján


dugo@szepi.hu