Wayne McCarty:

Isten azt mondta: ,,Kell nekem, aki pirkadat előtt felkel, megfeji a teheneket, egész nap dolgozik a földeken, ismét megfeji a teheneket, megvacsorázik, aztán bemegy a városba, és ottmarad éjfélig az iskolaszék ülésén.'' - Így tehát Isten megalkotta a földművest.

,,Szükségem van valakire, akinek a karja elég erős, hogy megbirkózzék a fiatal bikával, mégis elég lágy, hogy ölében vigye az unokáját. Valaki, aki hívja a disznókat, megfékezi a zabolátlan gépet, éhesen jön haza, várnia kell az ebédre, míg a felesége megvendégeli a látogatóba érkezett vendégeket, és aztán azt mondja a vendégeknek, hogy szívesen látja őket és őszintén így is gondolja.'' - Így aztán Isten megalkotta a földművest.

Isten mondta: ,,Kell nekem valaki, aki egész éjjel fenn van egy újszülött csikóval és nézi, amint meghal, aztán megtörli a szemét és mondja: »talán jövőre«. Kell nekem valaki, aki ki tud faragni egy fejszenyelet a datolya-hajtásból, megpatkolja a lovat a kocsikerék-darabbal, aki hámot tud készíteni huzalból, megtölti a zsákokat és sáros cipőjét lekaparja. Valaki, aki a tavaszi munkánál és betakarításkor a 40 órás munkahetét már kedd éjfélkor befejezi, és aztán, bár a traktortól fájnak tagjai, hozzátesz még 72 órát.'' - Így tehát Isten megalkotta a földművest.

Istennek kellett valaki, aki kétszeres sebességgel hajt az úton, hogy a szénát biztonságba tegye az eső közeledtével, és mégis megáll a mező közepén és rohan segíteni, ha látja szomszédja égő házának első füstjeit. - Így tehát Isten megalkotta a földművest.

Isten mondta: ,,Kell nekem valaki, aki elég erős, hogy a fákat félretolja, felemeli a bálákat, mégis elég gyengéd, hogy megellesse a bárányokat, elválassza a szopós malacot, gondozza a rózsaszín pihéjű jércéket, aki megállítja a kaszáját egy óra hosszat, hogy sínbe tegye egy rétipipis törött lábát.''

Olyan valaki kellett, aki mélyen szánt és egyenesen, a sarkot nem vágja le. Valaki, aki vet és gyomlál, etet, tenyészt, tilol, boronál és szánt és ültet, összekötözi a gyapjút, leszűri a tejet, feltölti az önetetőt és a nehéz munkával töltött hetet 5 mérföldes úttal fejezi be, templomba menve. Valaki, aki összeköti a családot a mindenben való osztozás szelíd-erős kötelékével, aki nevet és gondtól sóhajt, és aztán nevető szemmel válaszol a kérdésekre, mikor fia azt mondja, hogy úgy akar élni, mint az Apja.

Így alkotta meg tehát Isten a Földművest...

Forrás: Wayne McCarty elnök IAFE ünnepi beszédének részlete, 1997


dugo@szepi.hu